موزه زمان چه چیزهایی برای بازدید دارد؟ موزهها مکانی جذاب برای گشت و گذار در دل تاریخ هستند که آثار ارزشمندی از سالیان دور در خود نگهداری میکنند. یکی از این موزه های جذاب، موزه زمان تهران است که آثار خاص و جالبی در خصوص زمان در آن نگهداری میشود. این موزه در یکی از خانههای قدیمی تهران قرار گرفته و علاوه بر معماری و تزئینات زیبا، دیدنیهای جذابی را در خود جای داده است. اگر به تاریخ و معماری علاقهمند هستید و دوست دارید با موزه زمان به طور کامل آشنا شوید مطالعه این مقاله از بیو تهران را از دست ندهید.
فهرست مطالب
موزه زمان کجاست؟
موزه زمان یا موزه تماشاگه یکی از جاذبههای گردشگری و دیدنی تهران در خیابان زعفرانیه یکی از پرترددترین خیابان های تهران است که جلوههای هنری و معماری ایرانی را به نمایش گذاشته است. موزه تماشاگه با ساختمان فیروزهای رنگ در میان باغی سرسبز خودنمایی میکند.
آدرس و ساعت فعالیت موزه زمان
شماره تماس | ۰۲۱۲۲۴۱۷۳۳۶ |
ساعت فعالیت | از ساعت ۹ صبح الی ۲۰ |
آدرس | تهران، خیابان ولیعصر، ابتدای خیابان سرلشگر فلاحی (زعفرانیه)، نبش چهارراه پرزین بغدادی، پلاک ۱۲ |
معرفی موزه زمان تهران
موزه زمان یکی از جالبترین موزه های تهران و نخستین موزه ابزار سنجش زمان و ساعت در ایران به شمار میآید. این موزه با مساحت ۵۰۰۰ متر مربع در ۷۰۰ متر زیربنا در سال ۱۳۷۸ در عمارت حسین خداداد تاجر ایرانی شروع به فعالیت کرده است و به خانه حسین خداداد نیز معروف است. موزه زمان انواع و اقسام ساعتهای قدیمی خارجی و ایرانی را در اشکال مختلف در خود جای داده است. ساعتهای خارجی این موزه اغلب از کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس و سوئیس به ایران آورده شدهاند. در این موزه علاوه بر ساعت؛ ابزارهای تعمیر ساعت، تقویمهای ايرانی و ابزار و اسناد گاهشماری نیز دیده میشود.
موزه زمان نخستین موزه ساعت در ایران است.
انواع ساعت های موزه زمان
- ساعت های اهدایی
- ساعت های مکانیکی دیواری، رومیزی، جیبی و مچی
- ساعت های رجل سیاسی
- ساعت های دکوری و لوکس قدیمی
- ساعت پرفسور محمود حسابی
- ساعت آفتابی ناصرالدين شاه
تاریخچه موزه زمان تهران
موزه زمان تهران قدمتی بالغ بر ۸۰ سال دارد و پیشینه این موزه به دوران قاجار برمیگردد، این باغ در آن دوران متعلق به معیرالممالک داماد ناصرالدين شاه بود. پس از مرگ وی به پسرش واگذار شد وی درختان این باغ را برای استفاده در کوره قطع کرد. در سال ۱۳۰۴ توسط عبدالله خان منصور خریداری شد و تا سال ۱۳۴۶ در دست وراث وی بود، نا اینکه حسین خداداد این ملک را خریداری کرد. در آن دوران عمارت این ملک از گل و خشت بود که حسین خداداد اقدام به مرمت عمارت کرد و اسکلت آهنی را جایگزین عمارت گلی کرد و ساختمان دو طبقهای مستحکم بنا کرد. در سال ۱۳۴۵ حاج عبدالکریم نوید تهرانی به همراه چند تن از معماران کار گچبری ساختمان را شروع کرد و برای احیای دوباره آن از گچبری ایرانی برای طراحی آن به کار برد. حسین خداداد یک سال در این خانه زندکی کرد، سپس به آمریکا رفت. پس از انقلاب این عمارت توسط بنیاد مستضعفان مصادره شد و در سال ۱۳۷۸ به عنوان موزه زمان یا موزه ساعت شروع به فعالیت کرد.
در سال ۱۳۸۲ موزه زمان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
معماری موزه زمان تهران
موزه زمان همان عمارت حسین خداداد یکی از خیرهکنندهترین جاهای تاریخی تهران است که معماری ایرانی منحصربهفردی دارد. در معماری این بنا تلفیقی از سبک ایرانی و فرنگی را مشاهده میکنید که نمای بیرونی و سردرهای آن به سبک قاجاریه و جدید طراحی شده است. گچبری های این موزه به نقوش اسلیمی و گل و گیاههای مختلف تزئین شده است و در بعضی از قسمتهای موزه بر روی آینه گچبری شده که بسیار خیرهکننده و ماهرانه هستند و به دست هنرمندان ایرانی انجام شده است. علاوه بر گچبری بنا، بر روی درها و پنجرههای عمارت از گره چینی چوبی استفاده شده است. در نمای بیرونی نیز آجرکاری و مقرنسکاری خیرهکننده نمایان است.
بخش های مختلف موزه زمان تهران
در موزه تماشاگه زمان میتوانید با انواع ساعتها آشنا شوید و سفری جذاب به تاریخ داشته باشید. این موزه بخشهای مختلفی برای بازدید دارد که این بخشها در محوطه و داخل عمارت به معرض دید عموم قرار داده شده است.
طبقه همکف عمارت موزه زمان
در طبقه همکف که همان لابی عمارت است به محض ورود با ساعت های دیواری فلزی و چوبی که متعلق به قرن ۱۸ و ۲۰ هستند روبرو خواهید شد. در این طبقه زمانسنجهایی وجود دارد که مربوط به دوران مختلف تاریخ هستند. در طبقه همکف ساعت های دیگری نیز مشاهده میشود که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.
- ساعتهای ایستاده
- ساعتهای مکانیکی
- ساعت وزنهای و کوکی
- ساعتهای ابتدایی
- ساعتهای جیبی و مچی
- بارومتر
در سمت چپ لابی، تالار بزرگی وجود دارد که ساعت هایی اروپایی با برند لویی و امپایر مربوط به سده ۱۷ تا ۲۰ میلادی در آنجا مشاهده میشود، این ساعتها برگرفته از داستانهای یونانی و تندیس اساطیر هستند.
طبقه اول عمارت موزه زمان
در طبقه اول عمارت موزه زمان تهران ساعتهای قدیمی گوناگونی از کشورهای اروپایی را مشاهده خواهید کرد که به طرز هنرمندانه تزئین شدهاند. در این طبقه صنعت ساعت سازی را به وضوح مشاهده خواهید کرد، در واقع این ساعتها تلفیقی از هنر مجسمه سازی، معرق و میناکاری هستند. بعضی از این ساعتها اموال شخصی افراد سرشناس هستند که از سیاستمداران خارجی هدیه گرفتهاند.
انواع ساعت های طبقه اول عمارت
- ساعت آونگی
- ساعت شاهینی
- ساعت های رومیزی
- ساعت دیواری
- ساعت ایستاده
- ساعت های شماطه دار
- ساعت های مچی سوئیسی
در این طبقه ساعتی طاقچهای وجود دارد که متعلق به سال ۱۳۱۳ است و روی آن تصویر حکاکی شده پهلوی اول است و در قورخانه تهران ساخته شده است. همچنین ساعتهای طاقچهای جنس برنز با روکش طلا که متعلق به قرن دهم و ساخت فرانسه است دیده میشود، این ساعت کوکی است و ماه به ماه باید کوک شود و پیکر هومر بر روی آن نقش بسته است. اتاق اصفهانیها یکی دیگر از دیدنی های طبقه اول است که به عنوان شاهنشین شناخته میشود و در طراحی آن از عالی قاپو الگوبرداری شده است.
طبقه دوم عمارت موزه زمان
طبقه دوم موزه زمان محل سکونت حسین خداداد بوده که شامل یک اتاق بزرگ و چندین اتاق تودرتو است. اتاق بزرگی در این طبقه وجود دارد که اتاق خواب حسین خداداد بوده است. در این طبقه که پلانی مستطیل شکل و کشیدگی غربی – شرقی دارد، بعضی از ایام نمایشگاه هنری برگزار میشود. در تزئین گچبری سقف این اتاق طلا و مس به کار رفته است.
دیدنی های محوطه موزه زمان
موزه ساعت در گذشته جزئی از اراضی باغهای فردوس در زعفرانیه بوده است و آب آن از یک رشته قنات تعبیه میشد که به دلیل ساختمان سازی کور شد، در حال حاضر آب نهر این باغ از چاه تامین میشود. این نهر از شمال به جنوب محوطه جریان دارد، در قسمت جنوبی عمارت استخر سنگی وجود دارد و لبه استخر ۳۰ سانتیمتر از زمین فاصله دارد و دارای آب نما و ۲ سر شیر سنگی است. در محوطه باغ نیز انواع ساعتهای قدیمی گنجانده شده است که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.
- ساعت آفتابی: ساعت آفتابی موزه زمان به این صورت کار میکرد که یک شاخصه چوبی داشت و با تابش آفتاب سایه آن روی سطح افقی میافتاد و به این صورت زمان را نشان میداد. ساعت آفتابی نخستین بار در قرن ۱۸ اختراع شد و در بعضی از کلیساهای تهران و خانههای قدیمی نیز این نوع ساعت مورد استفاده قرار میگرفت.
- ساعت طنابی: ساعت طنابی از تعدادی طناب که گرههایی با فاصله مساوی روی آن وجود داشت که با سوخت کار میکرد، با سوختن طناب و کم شدن گرهها مردم متوجه گذشت زمان میشدند.
- ساعت آبی: ساعت آبی موزه زمان از یک ظرف درجهبندی تشکیل شده که در گذشته پر از آب میشد و آب به صورت قطره قطره از سوراخ ته ظرف خارج میشد، با کم شدن حجم آب مردم متوجه زمان میشدند.
- ساعت مکانیکی: بعد از ساعت آبی، ساعتهای مکانیکی روی کار آمدند، این نوع ساعت دارای دو مخزن بود. مخزن پایینی دارای یک چوب دندانه دار با یک چوب پنبه در انتها بود. هنگامی که آب از مخزن بالایی به مخزن پایینی میریخت و چوب بالا میآمد و باعث حرکت چرخ دنده و نمایش دادن زمان میشد.
- ساعت روغنی: این نوع ساعت داری یک مخزن درجهبندی شده بود که داخل مخزن آن روغن مخصوصی میریختند و فیتیله را روشن میکردند. ساعت روغنی علاوه بر نشان دادن زمان، برای روشن کردن محیط اطراف نیز مورد استفاده قرار میگرفت.
- ساعت شنی: ساعت شنی که حتما همه شما یکی از آنها را دیدید، دارای دو مخزن بود که با ریخته شدن شن از مخزن بالایی به مخزن پایینی زمان مشخص میشود.
- ساعت شمعی: بر روی این ساعت درجهبندیهایی وجود داشت که هنگام روشن شدن شمع و ذوب شدن درجههای آن، مردم متوجه زمان میشدند.
- قایق اژدها: قایق اژدها همان طور که از اسمش پیداست یک ساعت مخصوص چینیها است که شباهت زیادی به قایق دارد، به همین دلیل به نام قایق اژدها مشهور شده است. در قسمت وسط این ساعت یک شمع روشن و در اطراف آن وزنهایی آویزان میکردند که با سوختن شمع این وزنهها به داخل ظرف فلزی زیر قایق میافتادند و صدای دنگ تولید میکردند. افراد با شنیدن این صدا زمان را تشخیص میدادند.
کافه رستوران ریبار موزه زمان
در قسمتی از باغ محوطه موزه زمان تهران کافهای وجود دارد که از بهترین کافه های روباز تهران محسوب میشود، این کافه مکانی مناسب برای استراحت و نوشیدن یک نوشیدنی بعد از گشت و گذار و تماشای موزه زمان است. در بعضی از اوقات این موزه بسته است اگر حین بازدید از موزه دوست دارید به کافه ریبار هم سری بزنید حتما قبل از رفتن با کافه تماس بگیرید. این کافه رستوران ظرفیت میزبانی و پذیرایی از ۶۰ نفر را دارد.
امکانات موزه زمان تهران
در موزه زمان تهران علاوه بر بخشهای دیدنی، امکانات بینظیر دیگری نیز گنجانده شده تا گردشگران بتوانند ساعاتی را در این موزه سرگرم شوند. در ادامه بعضی از امکانات رفاهی و فرهنگی موزه زمان را معرفی خواهیم کرد.
- گالری
- آمفیتئاتر
- نگارخانه
- کافه ریبار
- نمازخانه
- آبخوری
- سرویس بهداشتی
دسترسی به موزه زمان تهران
موزه زمان در خیابان زعفرانیه و یکی از بهترین محله های تهران واقع شده است و دسترسی به آن با انواع وسایل نقلیه عمومی امکانپذیر است.
دسترسی به موزه زمان با مترو
اگر دوست دارید بدون ماندن در ترافیک و شلوغی پایتخت به موزه زمان تهران برسید، بهترین گزینه استفاده از مترو است، برای این منظور باید خط یک متروی تهران را سوار شوید و در ایستگاه تجریش پیاده شوید. از این ایستگاه تا موزه تماشاگه زمان حدود ۲۰ دقیقه باید پیادهروی کنید. بعد از رسیدن به خیابان ولیعصر، وارد خیابان زعفرانیه شوید و از آنجا به موزه زمان بروید. اگر دوست ندارید این مسیر را پیاده بروید، میتوانید با تاکسیهای تجریش خودتان را به خیابان زعفرانیه برسانید.
نزدیکترین ایستگاه مترو به موزه زمان تهران، ایستگاه تجریش است.
دسترسی به موزه زمان با ماشین شخصی
اگر برای رفتن به موزه زمان، ماشین شخصی را انتخاب میکنید، هر جای تهران هستید باید خودتان را به ميدان تجریش برسانید. نرسیده به این میدان در خیابان ولیعصر وارد خیابان زعفرانیه شوید و از آنجا به چهارراه پرزین بغدادی و این موزه جذاب و دیدنی بروید. میتوانید خودروی خود را در اطراف موزه پارک کنید.
دسترسی به موزه زمان با اتوبوس
اتوبوس بی آر تی یکی دیگر از وسايل نقلیه عمومی ارزان شهر تهران است که میتوانید برای رفتن به موزه زمان از آن استفاده کنید. خط ۷ بی آر تی (راه آهن به تجریش) شما را به این موزه خواهد رساند. بعد از پل پارک وی، در خیابان ولیعصر ایستگاه باغ فردوس پیاده شوید و به سمت خیابان زعفرانیه بروید. از این ایستگاه تا موزه تماشاگه زمان حدود ۶ دقیقه پیادهروی است.
بهترین زمان بازدید از موزه زمان تهران
موزه زمان یکی از جذابترین جاهای دیدنی تهران است که بازدید از آن در هر فصلی جذاب است. در فصل زمستان تماشای برف بر روی عمارت و باغ سفید پوش، در فصل پاییز درختان رنگارنگ با پس زمینه فیروزهای ساختمان عمارت، در فصل بهار نیز ترکیب شکوفههای رنگارنگ با ساختمان عمارت منظرهای منحصربهفرد خلق میکنند. در فصل تابستان با اینکه گرمای طاقت فرسا بازدید را سخت میکند، ولی سیستمهای سرمایشی این موزه مشکل را حل کرده است.
جاذبه های گردشگری اطراف موزه زمان تهران
در سفر به تهران علاوه بر بازدید و گشت و گذار در موزه زمان میتوانید به جاهای دیدنی اطراف موزه نیز سر بزنید و از تماشای آنها نهایت لذت را ببرید. بعضی از این جاذبههای گردشگری متعلق به دوران پادشاهی قاجار هستند و جزو آثار ملی کشور محسوب میشوند و معماری اصیل ایرانی و سنتی دارند. بازار تجریش یکی از پرطرفدارترین مراکز خرید تهران در نزدیکی موزه زمان است که بعد از گشت و گذار در این مکان زیبا، نیتوانید به این بازار رفته و سوغات و صنايع دستی تهران را برای دوستان و اقوام تهیه کنید.
- باغ فردوس
- باغ موزه سعدآباد
- بازار تجریش
- امامزاده صالح
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم موزه زمان تهران یا تماشاگه زمان را به طور کامل معرفی کنیم. این موزه یکی از بهترین و جذابترین موزه های تهران است که گشت و گذار و تماشای ساعتهای قدیمی در آنجا شما را به سالیان دور میبرد. فضای این موزه مکان مناسبی برای عکاسی و ثبت عکسهای هنری است و از بهترین جاهای دیدنی تهران برای عکاسی محسوب میشود.
سوالات متداول درباره موزه زمان تهران
این موزه در تهران، خیابان ولیعصر، ابتدای خیابان سرلشگر فلاحی (زعفرانیه)، نبش چهارراه پرزین بغدادی، پلاک ۱۲ واقع شده است.
بازدید از موزه زمان در چهار فصل سال جذاب است.
گالری، آمفیتئاتر، نگارخانه، کافه ریبار، نمازخانه، آبخوری و سرویس بهداشتی
ساعت آفتابی، ساعت طنابی، ساعت آبی، ساعت مکانیکی، ساعت روغنی، ساعت شنی، ساعت شمعی و قایق اژدها
ساعت آونگی، ساعت شاهینی، ساعت های رومیزی، ساعت دیواری، ساعت ایستاده، ساعت های شماطه دار، ساعت های مچی سوئیسی